Missä tilanteissa kannattaa vaihtaa toiminimestä osakeyhtiöksi ja mitkä tekijät pitää ottaa huomioon? Ensimmäiset vuodet yrittäjälle ovat kriittisimmät ja vaikeimmat, joten sen jälkeen on aika miettiä, että onko oma yritysmuoto kaikkein optimaalisin ja kannattaako osakeyhtiön perustaminen. Toiminimihän on paras silloin, kun toiminta on suhteellisen pienimuotoista ja työpanos on pelkästään yrittäjän omaa. Kun liiketoiminnasta alkaa kertyä voittoa eikä sitä ole tarpeen heti nostaa, niin silloin on syytä vakavasti harkita yritysmuodon muutosta.
Verovapaa muutos toiminimestä osakeyhtiöksi
Kun tekee päätöksen siirtyä toiminimestä osakeyhtiöksi, on oltava tarkka tiettyjen asioiden suhteen. Verovapaus onnistuu tietyin edellytyksin. Yritysmuodon muutos on ilmoitettava verohallintoon sekä kaupparekisteriin. Tärkeää onkin muistaa ilmoittaa rekisteröinti kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun perustamisen sopimus on allekirjoitettu. Toiminimi on lopetettava samaan aikaan ja siitä on tehtävä myös ilmoitus kaupparekisteriin. Verovapaasti tämä onnistuu, jos kaikki olemassa olevat velat ja varat siirtyvät samoilla arvoilla osakeyhtiöön ja kaikki osakkeet tulevat liikkeenharjoittajalle.
Muuttaessa yrityksen toiminimestä osakeyhtiöksi, myös yrityksen Y-tunnus siinä tilanteessa muuttuu. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikki mahdolliset sopimukset on käytävä läpi neuvottelemalla tai ne on siirrettävä uuden Y-tunnuksen alle. Tämän muutoksen yhteydessä myös verovuosi katkeaa sekä jos toiminimellä on toimintavaraus, se purkautuu. Yritysmuodot eroavat toisistaan ja siksi niitä olisi hyvä vertailla keskenään sekä löytää sopivin omaa yritystoimintaansa ajatellen.
Hyviä syitä muuttaa toiminimestä osakeyhtiöksi
Kun liiketoiminnasta kertyy voittoa eikä sitä tarvitse ottaa heti käyttöön tai toiminnan rahasummat alkavat kasvaa huomattavasti entisestä, riskienhallinnan kannalta osakeyhtiö on turvallisempi ratkaisu. Osakeyhtiö tarjoaa paremman suojan, jos jokin riski yllättää negatiivisesti. Osakeyhtiö on myös parempi silloin, jos omistuspohjaa on tarve laajentaa tulevaisuudessa. Sama pätee siihen, jos haluaa nostaa yrityksensä uskottavuutta tai imagoa. Myös siinä tilanteessa, että yrittäjällä on muitakin tuloja, kannattaa ehdottomasti harkita osakeyhtiötä verotuksellisista syistä.