Yritysmuodot

Melkein kaikki yritysmuodot sopivat e-bisnekseen

Suomessa jokainen yrittäjä saa valita yrityksensä yritysmuodon. Suosituin muoto on yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimi. Lähes puolet Suomen yrityksistä on toiminimellä toimivia. Seuraavaksi suosituin on osakeyhtiö. Se sopii erityisesti suuremmille yrityksille, joilla on paljon palkallista työvoimaa. Muut mahdolliset yritysmuodot ovat kommandiittiyhtiö, avoin yhtiö ja osuuskunta. Ne ovat kuitenkin niin harvinaisia, että vain noin kolme prosenttia yrityksistä on kommandiittiyhtiöitä. Avoimia yhtiöitä on noin kaksi prosenttia ja osuuskuntia vain noin yksi prosentti Suomen yrityksistä. Loput Suomen yrityksistä ovat joko asunto-osakeyhtiöitä tai muita yritysmuotoja, jotka eivät sovellu netissä tehtävään yritystoimintaan ollenkaan.

Yritysmuodot ovat yksi ensimmäisistä asioista, joita yrittäjän tulee miettiä ennen yrityksen perustamista. Toiminimi on toki kaikista helpoin vaihtoehto. Sen lisäksi myös kommandiittiyhtiö sopii yrittäjälle, jonka yritys on oman työpanoksen varassa.

Kommandiittiyhtiö tuo mukaan sijoittajan

Kommandiittiyhtiö on myös siitä mielenkiintoinen yritysmuoto, että siinä yritystoimintaan otetaan mukaan sijoittaja. Varsinkin e-bisneksessä sijoittajat ovat monesti iso osa prosessia, joten heidän saamisensa mukaan on tärkeää. Sijoittaja voi pitää yrityksen pyörät pyörimässä alkutaipaleella.

Kommandiittiyhtiö sopii silloin, kun yrityksessä on pääasiassa yksi työntekijä, joka on siis yrittäjä itse. Sen hallinnollinen puoli on kevyt, joten kommandiittiyhtiön kirjanpitoa ja muita paperitöitä on helppo hoitaa. Kommandiittiyhtiö on kuitenkin kelvollinen hoitamaan oikeustoimia. Sen nimissä voi siis allekirjoittaa sopimuksia sekä asioida viranomaisten kanssa.

Yritysmuodot

Toiminimellä helposti alkuun

Jos yrittäjä ei ole tietoinen kaikista yritysmuodoista ja niiden vaatimuksista, on toiminimi kaikista helpoin tapa pistää yritys pystyyn. Toiminimen kohdalla yrityksen menestyminen perustuu vain ja ainoastaan yrittäjän omaan panokseen sekä osaamiseen. Yrittäjällä on siis vastuu kaikesta. Toiminimellä toimivan yrityksen liikevaihto on hyvin maltillista, joten toiminimi ei sovi suurille yrityksille.

Jos tavoitteena on verkkokaupan perustaminen voi toiminnan aloittaa helposti perustamalla toiminimen. Se onnistuu kätevästi netin kautta ja yrittäjä saa toiminimen käyttöönsä jopa välittömästi. Verkkokauppatoimintaa voi hoitaa yrittäjän kotoa käsin, joten se ei vaadi esimerkiksi työtilan vuokraamista tai sen suurempia investointeja. Tällaisen yrityksen yritysmuodoksi toiminimi on kuin tehty.

Yritysmuodot ja yrityksen perustamisilmoitus

Yrityksen perustamisilmoitus hoidetaan joko sähköisesti netin kautta tai paperisella lomakkeella. Perustamisilmoituksen hinta riippuu siitä, millainen yritysmuoto on kyseessä. Kaikista edullisinta on perustaa toiminimi. E-business onnistuu ainakin aloitettavaksi toiminimellä ja jos toiminta kasvaa, voi yritysmuotoa muuttaa. Avoin yhtiö ja osakeyhtiö ovat yritysmuodot, jotka pitävät sisällään enemmän kasvunvaraa. Yrityksen liikevaihto voi siis kasvaa, mutta molemmat kyseisistä yritysmuodoista käyvät silti hyvin yrityksen toimintaan.

Kun toiminimi on kaikista edullisin yritysmuoto, on osuuskunta sen sijaan kaikista kallein perustettava. Osuuskunnan perustamisilmoituksen hinta toiminimeen nähden on huomattavan paljon kalliimpi. Voisikin siis suositella, että yrityksen aloittaa toiminimellä. Jos yritys kasvaa ja palkkaa lisää työvoimaa, voi sen muuttamista esimerkiksi osakeyhtiöksi harkita aina tilanteen mukaan. Kannattaa siis muistaa, että yritysmuotoa voi vaihtaakin.